SREDNJA ŠKOLA

Učenici se mogu obrazovati za sledeće zanate:

PEKAR

Obrazovanje učenika po zanimanju pekar je po trogodišnjem programu rada. Škola raspolaže kabinetom za obavljanje stručno-teoretske nastave i školskom radionicom (mini pekarom) za obavljanje praktične nastave. Praktična nastava se prve dvije godine obavlja u školskoj pekari, dok se u trećoj godini praktična nastava odvija po gradskim pekarama.

Po završenom obrazovanju za ovaj profil učenik stiče znanja i vještine u oblikovanju pekarskih proizvoda, pravilnom rukovanju uređajima u pekarstvu, pravilnoj pripremi sirovina….

 

 

 

ZIDAR – MOLER

U Centru „Zaštiti me “ se vrši obrazovanje za zanimanje zidar-moler. Stručno-teoretska nastava se izvodi prema nastavnom planu i programu odobrenom od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS u savremeno opremljenim kabinetima.

Praktična nastava za ovaj obrazovni profil se izvodi u građevinskim preduzećima (gradilište, objekat) sa istoimenom djelatnošću, a što je u skladu sa potrebama ovog zanimanja koje obrazujemo. Sastavni dio obrazovanja su posjete  sajmovima, tvornicama građevinskog materijala, izložbama…

Sve ovo je veliki doprinos socijalizaciji i uključivanju u buduće tokove života mladog zidara – molera.

 

zidar – moler na radnom mjestu

 

posjeta tvornicama građevinskog materijala

 

posjeta sajmu građevinarstva


KROJAČ-KONFEKCIJSKI ŠIVAČ

je jedno od zanimanja  za koje se učenici obrazuju u Centru

Stručno-teoretska nastava održava se u namjenski opremljenom kabinetu. Kabinet praktične nastave je opremljen  mašinama  i uređajima koje omogućavaju kvalitetno osposobljavanje učenika.

Rad sa učenicima je individualan.

Redovno obilazimo tekstilna preduzeća i sajmove.

 

kabinet stručno-teoretske nastave

kabinet praktične nastave

 

KUVAR

Cilj stručnog obrazovanja za zanimanje kuvar je osposobljavanje učenika za pripremu namirnica, izradu, serviranje i dekorisanje jela.

Oblik školovanja:

  • nastava se odvija po prilagođenom nastavnom planu i programu odobrenom od strane ministarstva prosvjete i kulture.
  • pristup učenicima je individualan.

Odvijanje nastave:

  • teorijska nastava se odvija u savremeno opremljenim kabinetima.
  • praktična nastava se izvodi u restoranu koji se nalazi u sastavu škole. Restoran je opremljen savremenom opremom  čime se kvalitet praktične nastave podiže na najviši nivo. 

Posjete:

  • sastavni dio obrazovanja su posjete sajmovima, restoranima, hotelima, izložbama… 

Kuvar na radnom mjestu – školska kuhinja – izrada,serviranje i dekorisanje jela 

školski restoran-postavljanje stola

Naši ciljevi:

Ljubav i razumijevanje, bezgranično strpljenje, profesionalna inicijativa, vještina i talenat nastavnika i saradnika, primjena specifičnih metoda i postupaka, omogućava našim učenicima da steknu povjerenje u svoje sposobnosti, izgrade sebe kao ličnost i ovladavši znanjima i vještinama zanata zadovolje osnovnu ljudsku potrebu za samoostvarenjem. 

FRIZER

Školovanje za zanimanje frizer traje tri godine. Tokom školovanja učenici stiču znanja i praktične vještine koje će ih osposobiti za pružanje frizerskih usluga. U našoj školi postoji savremeno opremljen frizerski salon gdje učenici tri dana u sedmici imaju praktičnu nastavu i mogućnost da usavrše svoje vještine. Akcenat u našem radu je više usmjeren na praksu nego na klasično školovanje. Naši učenici posjećuju sve frizerske manifestacije i edukacije u kojima i aktivno učestvuju.

 

  

 

 

Srednju stručnu školu mogu upisati  učenici sa lakom mentalnom zaostalošću. Učenici zanimanje upisuju prema svojim afinitetima i sposobnostima.

Nastava se izvodi prema Nastavnom planu i programu donesenim od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, za svako zanimanje. Stručno – teoretsku i praktičnu nastavu izvode stručnjaci odgovarajućih profila-zanimanja, a opšte obrazovne predmete izvode defektolozi.

Jedan dio praktične nastave realizuje se u Centru koji posjeduje opremljene radionice, a drugi dio u privrednim organizacijama u gradu. 

Učenici srednje škole uključuju se u razne slobodne aktivnosti koje nudi naš centar.